torstai 8. huhtikuuta 2021

Kirkollisesta erehtymättömyydestä

Kirkollisessa historiassa paavin istuin, ex cathedra antoi pätevyyden "erehtymättömyyteen". Vuorisaarnassa jokainen voi lukea Jumalan tahdon. Historiassa Jumalan tahto on ollut kuin leimasin monenlaisiin maallisiin valtapyrkimyksiin.

Katolinen kirkko perehtyi syvällisesti mielen hallintaan ja sen manipuloimiseen. Kirkollisuuteen onkin jäänyt erinomainen pelkohallintamuoto eli Jumalan iankaikkisen kirouksen vaara kapinoivalle seurakuntalaiselle. Maallisestikin elämä voi olla hankalaa, kun kirkollisella auktoriteetilla julistetaan kerettiläiseksi tai paholaisen palvojaksi.

Uskonto-opillisesti on mielenkiintoista, että kirkollinen oikeaoppisuus voi poiketa olennaisesti Vuorisaarnan ohjeistuksesta, vaikka pappien pitäisi olla Jeesuksen työn jatkajia. Esimerkiksi Nokia Mission herätysliike häädettiin kirkosta, vaikka liike sai alkunsa Nokian kirkkoherran toimesta. Asiassa ei auttanut Raamattuun vetoaminen.

Luoja on aina lähellä ihmistä

Hetki hetkeltä ihminen etääntyy tai lähestyy Luojaansa. Ihmisyydessä on keskeistä vapaa tahto ja näin maallisessa elämässä kaikki tapahtuu i...